+358440100353

- SALON KYLÄT -

Salon kaupunki ja sen kylät muodostavat jo itsessään Suomen suurimman matkakeskuksen, joista on joka paikkaan lyhyt matka.

HAJALAN KYLÄ

Onni on pienissä asioissa

Pieni kylä - korkea elämänlaatu

"Hajala tarjoaa maaseudun rauhaa ja kauniita maisemia. Täällä on eläväinen luonto ja tilaa hengittää.

Hajalassa on vireä ja eloisa kyläyhteisö sekä turvallista asua. Kylässämme on inhimillisiä arvoja vahvasti korostava, pieni ja aktiivinen lähikoulu sekä kotoisa, lämminhenkinen päiväkoti. Kylän useat yhdistykset ja toimijat edistävät kylällä asumisen edellytyksiä sekä tarjoavat kyläläisille toimintaa ja lisäävät yhteisöllisyyttä.

Hajalan kylän rustiikkista kylätaajamaa ympäröi laaja maaseutu. Hajala on kulttuurihistoriallisesti ja maisemallisesti merkittävää aluetta ja Vanha Kuninkaantie kulkee kylämme läpi."


MÄRYNUMMI

"Märynummi on luonnonkaunis taajama Salossa, entisen Halikon kunnan alueella. Noin tuhannen asukkaan taajama syntyi komeaan paikkaan hiekkaharjun päälle, kun kaksi kylää, Märy ja Nummi kasvoivat yhteen.

Märynummelle on tulossa uusi koulu- ja päiväkotirakennus. Vuonna 2021 valmistuva hirsirakennus on monipuolinen oppimistila, jota voi hyödyntää myös paikalliset yhdistykset. Nykyinen 1900-luvun alun koulurakennus jää myös koulukäyttöön.

Luonto lisää alueen viihtyisyyttä. Kylällä on täyspitkä frisbeegolfrata, vaelluspolku geokätköineen, liikuntateline, uimala saunoineen, tennis-, petankki- ja rantalentopallokentät sekä valaistu kuntorata/hiihtolatu. Halikon Hakoniskat järjestää sään salliessa hiihtokilpailuja ja Koirakerho Tassut  koulutuksia ja tapahtumia Tassukalliolla. Myös suunnistukselle ja maastopyöräilylle maastot ovat erinomaiset.

Märynummen kylän historia on vaiheikas. Alueella on muinaisia asuinsijoja ja kuppikiviä, sekä uudempaa historiaa 1800-luvun lopun sotilaskasarmialueella. 1920-luvulla alueelle perustettiin piirimielisairaala, jonka kaunis puisto rakennuksineen houkuttelee kävelylle. Sairaalan alueella on 1940-luvulla pystytetty vuoden 1918 tapahtumien muistomerkki.

Taajaman keskustassa on Keskipiste, kyläkauppa, kahvila ja posti. Nuorille tarkoitettu tila, Mesta, on samassa rakennuksessa. Kylällä on myös kauneushoitola, kampaaja ja hieroja. Märynummesta Salon keskustaan kulkee kaupunkiliikenteen bussi nro 220. Turun ja Helsingin pikavuoropysäkit ovat moottoritien liittymien tuntumassa, noin kilometrin päässä Keskipisteeltä. Palveluita täydentävät Shell-liikenneasema ja Design Hillin lifestyle-myymälä."


TEIJON RUUKKIKYLÄT

"Teijon alue sijaisee Salon kaupungissa. Tähän alueeseen kuuluu neljä kylää: Salo keskustasta päin tultaessa on ensin Mutainen, sitten Kirjakkala, seuraavaksi Teijo ja lopuksi Mathildedal. Näiden kylien sisällä on vielä pienempiä asuinalueita. Esimerkiksi Teijolta löytyvät Vilniemi, Hakaniemi, Pyölynmäki, Pellonpää, Metsäkulma ja Lankkeri, joka on alueen itäisin piste. Yhdistävänä tekijänä kylille ja alueille on koulu: Teijon alueen lapset aloittavat koulunkäyntinsä Teijon koulussa.

Valtaosa alueen asukkaista asuu Teijolla. Matkailu ja loma-asuminen taas keskittyvät Mathildedalin kylään. Teijon kansallispuisto ulottuu kaikkiin kyliin, joten matkailijoita liikkuu toki koko alueella.

Teijo, Mathildedal, Kirjakkala ja Mutainen kuuluivat vuoden 2009 alkuun saakka Perniön kuntaan, joka yhdessä yhdeksän muun kunnan kanssa muodostaa nykyisen Salon. Perniön sijainti rannikolla ja Kuninkaantien varrella vaikutti suurten kartanoiden syntymiseen. Kartanoissa alkoi myös rautateollisuuden kehitys 1600-luvulla.

Perniön läntinen reuna on ollut otollinen paikka rautaruukeille. Vieressä oli meri ja kulkuyhteys vaikka maailman ääriin. Muutaman sadan metrin päässä sisämaassa olivat järvet, yli 30 metriä merenpinnan yläpuolella. Siitä saatiin vesivoima ruukkien pyörittämiseen.

Teijon alueen kylistä kolmessa – Kirjakkalassa, Teijolla ja Mathildedalissa – on toiminut ruukki. Myöhemmin tilalle on tullut monimuotoista teollisuustoimintaa. Vanhoja ruukkirakennuksia on viime vuosina kunnostettu ja otettu aktiivikäyttöön. Ruukkikylät-ilmaisu kunnioittaakin niin kylien historiaa kuin nykyisten yrittäjien ja asukkaiden halua elää elämäänsä mennyttä aikaa kunnioittaen. Tuntuu hienolta kävellä samoja polkuja, joita ovat aikaan astelleet vaikkapa kartanon herrat ja rouvat sekä ruukkien työläiset."


SÄRKISALO

"Särkisalon kunta yhdistyi kymmenen muun kunnan kanssa Saloksi vuonna 2009. Pitäjään jäi osa kunnallisista palveluista mm. päiväkoti ja alakoulu sekä kirjasto. Vanhainkoti lakkautettiin, mutta sen tiloihin saatiin yhteisöllisenä voimainponnistuksena perustettua kylän yhteinen toimintakeskus ja olohuone Särkisalokoti. Lisäksi pitäjässä toimivat yhdistykset järjestävät aktiviteetteja kaiken ikäisille sekä tapahtumia pitkin vuotta. Lisätietoa löytyy tapahtumakalenterista.

Pyörällä, autolla tai veneellä tuleville matkailijoille Särkisalon upea luonto ja meri antavat mahdollisuuden niin hiljentymiseen kuin myös monenlaiseen tekemiseen yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Särkisalon vuokramökkien, ravintoloiden ja kesäkahviloiden sekä lähiruokamyynnin tiedot löytyvät Matkailu ja Palvelut sivuilta.

Särkisalo tunnetaan hyvistä kalavesistään. Paikkakunnan matkailuyrittäjät tarjoavatkin majoituspalvelujen ohella myös kalastuspalveluita, veneen vuokrausta, vierasvenepaikkoja kahdesta eri satamasta sekä polttoaineen myyntiä."

VIITANKRUUNU

"Viitankruunun alueeseen kuuluvat Viitannummi, Viitanlaakso, Kiviahde ja Hakamäki. Alueen rakennuskanta on pääasiassa 2000-luvulta, mutta oman sielukkaan lisänsä tuo se, että alue sijaitsee 3000 vuotta vanhalla pronssikautisella asuinpaikalla ja ympäristössä on paljon kulttuurihistoriallisesti merkittäviä kohteita. Salon kaupungin keskustan kaikki modernit palvelut ovat muutaman kilometrin pyöräilymatkan päässä."

PERNIÖN KIRKONKYLÄ

Kuningaskin sen huomasi, Perniössä on hyvä olla

"Kuningas Kustaa III jo kiitteli, Perniössä oli hyvä levähtää ja syödä.

Kiitoksista on kohta aikaa 250 vuotta ja sen jälkeen muutama sukupolvi on huomannut saman: Eteläisen Salon keskus on hyvä paikka elää, olla ja myös syödä.

Kun kuningas söi laukkamakkaraa, perunaa ja puolukkaa, ne olivat varmasti paikallista tekoa. Sama jatkuu, kylän marketeissa, torilla ja suoramyyntipaikoissa on tarjolla paljon lähiruokaa. Toki laukkamakkaraakin saa.

Tuohon aikaan juotiin paljon olutta, ruoka oli säilötty suolaamalla, laukkamakkarakin. Kuningas toi varmaan oluensa ja muut juomat mukanaan. Perniössä oluetkin pannaan nyt omassa pitäjässä ja tukevammat juomat saa oman kylän myymälästä."


.

KISKO

"Kisko, Salon itäinen pitäjä, sijaitsee Salo-Inkoo-seututien varrella Helsingin ja Turun puolivälissä. Salon keskustan palvelut ovat vain puolen tunnin matkan päässä. Lohjalle ajaa kolmessa vartissa, Turkuun reilussa tunnissa ja Helsinkiin puolessatoista tunnissa.

Kiskolainen maisema on kaunis: kallioisia mäkiä, viljavia peltoaukeita ja runsaita vesistöjä. Määrjärvi, Kirkkojärvi, Iso-Kisko, Hirsjärvi ja Naarjärvi ovat Salon suurimpia järviä. Kiskonjoen melontareitti ulottuu Kurkelanjärven ja Kirkkojärven kautta aina merelle saakka.

Kiskon idyllinen kirkonkylä kolme kilometriä idempänä on säilyttänyt perinteisen 1900-luvun alun asunsa. Sijainti Kirkkojärven rannalla on maisemallisesti kaunis. Kirkonkylän keskuksena on keskiaikaisella paikallaan vuonna 1810 valmistunut puinen pitkäkirkko.

Kiskossa voi harrastaa kaikenlaista kalastuksesta kuntosaliin ja toimia monenlaisissa yhdistyksissä urheiluseurasta vapaapalokuntaan. Salon kansalaisopisto tarjoaa kursseja Kiskossa.

Kisko kukoistaa kesäisin ja väkiluku tuplaantuu, kun kesäasukkaat tuovat vilskettä kylien raiteille. Kesäisiä tapahtumia ovat mm. Kisko-Triathlon, Kisko-päivä, konsertit, taidenäyttelyt ja kesätori Kiskolan pihalla.

Kiskon vaakunan hakut kertovat alueen vanhasta kaivos- ja ruukkihistoriasta. Orijärveltä löytyi kuparia 1750-luvulla ja sinne perustettiin maamme ensimmäinen kuparikaivos. Orijärven kaivos on yksi viidestä Kiskossa sijaitsevasta Museoviraston vuonna 2009 määrittelemästä valtakunnallisesti merkittävästä rakennetusta kulttuuriympäristöstä. Muita ovat Haapaniemen linnanraunio, edellä kuvailtu Kiskon kirkonkylä, Kärkelän ruukkiyhdyskunta ja Mommolan kartano."

Kiskossa on kivaa ja kaunista!

KUUSJOKI

"Kuusjoella yhdistyvät hyvät palvelut, liikenneyhteydet ja maaseudun rauha. Halajaako sydämesi vanhaan maalaispihapiiriin tai innostutko uuden rakentamisesta, Kuusjoella löydät mahdollisuuksia molempiin.

Kirkonkylä ja useat pienet kylät levittäytyvät metsien ja peltojen lomaan seuraten aluetta halkovaa jokea. Marja- ja sienimetsät, lenkkipolut ja pienten hiekkateiden verkosto houkuttelevat liikkumaan ja nauttimaan luonnosta.

Runsaslukuiset yhdistykset tarjoavat monipuolista harrastustoimintaa, kursseja, tapahtumia, näyttelyitä ja konsertteja kaikenikäisille."

Elämä maaseudulla on rikkaus – ja rakkaus.